5 tips til sikker solbadning

Solen kan være din huds ven, men kun hvis du ved, hvordan du solbader sikkert. Hvis du ønsker at få smuk, brun hud uden at være i risiko for kræft og solskoldning, så tjek vores bedste solbadningstips. Her er hvordan du kan få en flot solbrun farve uden at skade din sarte hud.

5 TIPS TIL SIKKER SOL

1. Brug cremer med høj SPF

Uden tvivl er hovedreglen for sikker solbadning at anvende solcremer, før du udsætter kroppen for UV-lys. Du bør gøre det for at sikre dig mod alvorlige hudsygdomme. For at beskytte kroppen mod de negative virkninger af UVA og UVB, bør du bruge solcremer med højt indhpld af SPF. Det anbefales at vælge mineralfiltre, som tolereres godt af huden. De indeholder nemlig mest zinkoxid og titaniumdioxid. Næste gang du køber en solcreme, bør du læse ingredienslisten for at tjekke, om produktet indeholder en af ​​disse naturlige solbeskyttelsesmidler.

Det er også værd at være opmærksom på, at SPF30 eller højere giver tilstrækkelig solbeskyttelse. Og du skal ikke bekymre dig om, at din hud ikke bliver solbrændt, hvis du behandler den med en høj SPF. Hud beskyttet med SPF50 bliver brunlig, men den skal lige bruge lidt tid på at syntetisere melanin – et kropspigment, der er ansvarligt for at gøre huden mørkere.

2. Påfør solcremer ofte

Det er værd at huske på, at en solcreme, der påføres lige efter at du har forladt hjemmet, kun giver beskyttelse i et bestemt tidsrum. Det betyder, at hvis du planlægger at tilbringe en hel dag udenfor, skal du huske at påføre solcreme igen et par gange i løbet af dagen, for på denne måde giver du varig beskyttelse til din hud. Det er også en god idé at smøre en portion solcreme på, hver gang du kommer op af vandet, også selvom du bruger en vandafvisende solcreme.

3. Få mest muligt ud af solen på det sikreste tidspunkt på dagen

Beskyt dig selv og dem du holder af – især de ældre! – og nyd alle fordelene ved solen, når strålingen er mindst farlig. Vær udenfor indtil kl. 11.00 og igen senere fra kl. 15.00. Det er mere sikkert og klogere at blive hjemme midt på dagen, hvor solen står højest på himlen og skinner kraftigst. Husk også altid at skærme dit hoved med en sommerhat og drik masser af vand.

4. Vær smart

Ved du, hvad den største fejl ved solbadning er? At gøre det for længe. Det er ikke sandt, at jo længere du ligger i solen, jo hurtigere får du en flot solbrun farve. En langvarig og naturlig solbrun farve kommer, når kroppen udsættes for solens stråler ofte, ikke længe. Mange mennesker begår den fejl at giver deres bleg krop et par lange timers kontinuerlig soleksponering. Resultatet? Solskoldning og irritation i stedet for en langvarig og dragende solbrun farve. Det siger sig selv, at en times solbadning giver dig langt bedre og sikrere effekter end en hel dag tilbragt i solen.

5. Pas på de mest lysfølsomme huddele

Vær særlig opmærksom på de kropsdele, der er mest udsatte for den negative effekt af UV-lys, og dermed mest tilbøjelige til at blive solskoldet. Det er vigtigt at dække dem med et tykkere lag af solcreme. Hvilke kropsdele skal du være særligt opmærksom på? Skuldre, nakke og næse. Husk også at alle modermærker og skønhedspletter – også skal have særlig beskyttelse. Beskyt dem mod solen for at undgå alvorlige hudsygdomme (herunder kræft). Sidst men ikke mindst så husk på at UV-lys også er i stand til at trænge igennem tøj, og derfor er det vigtigt også at smøre solcremer på de dækkede kropsdele